ellenskoldberg

Lördag 9 juni: Heldagsturism i Hannover

Efter en riktigt finfrukost var det bara att tuta och köra, in i stan.

 

 

Rådhuset, loppmarknad, Ballhof Platz, Herrenhäuser Gärten (typ Botaniska trädgården) och Sea Life var sakerna jag hann med. Jag berättar om en sak i taget... 

 

Rådhuset är en byggnad från 1920, som jag skulle trott var MYCKET äldre än så. Man kan åka upp på taket och få sig en sikt över hela staden, precis som Rundetårn i Köpenhamn. Det gjorde jag som första punkt, och blev lätt chockad över att hissen inte åkte rakt uppåt utan alldeles snett, jag vet inte hur många graders lutning hissen hade men det var inte helt lätt att hålla balansen. Blicken var i alla fall häftig, och det hjälpte mig för mina senare ställen att veta i vilken riktning allt låg (även om jag ändå gick fel det första jag gjorde efteråt). 

 

 

 

Framför Rådhuset fanns en fin park jag gick halvt vilse i, men fin var den. Efter en stund insåg jag i alla fall att jag skulle vända, och kom fram till loppisen.

 

 

Loppmarknaden var ju i sig mäktig. De jag bodde hos påstod att den blivit mindre, vilket inte märktes. Bord efter bord efter bord med spel, barnkläder, porslin och köksgrejer, teknikprylar, smycken, allt allt allt. Turistmagneten på detta ställe var "Nanas, konstverken som föreställer någon sorts feta kvinnokroppar i alla möjliga färgglada varianter. Jag är ingen konstnär men jag tycker om dessa Nanas! 

 

 

Det enda jag köpte var från en man som satt och målade namn. För varje bokstav så målade han ett litet konststycke, och jag beställde min familjs efternamn. Till exempel på L:et i namnet gjorde han en palm med en solnedgång bredvid, så det såg ut som ett L. 

 

Efter att ha spanat in denna marknad ett tag tittade jag in på vad som fanns kvar av gamla stan. Ballhof Platz var ett litet torg som värdarna tipsat om, och dagen till ära ägde där ett bröllop rum i solen. Vackert värre. 

 

 

 

Nu åkte jag vidare till nästa område. Herrenhäuser Gärten är något som Hannover är extra känt för, och som gjorde stadens likhet med Göteborg mer på allvar. Jag började i den "stora" trädgården, och STOR var den verkligen! Man såg punkterna på en karta och de som satt som tätast var ändå säkert hundra meter ifrån varandra. Flera par gifte sig alternativt tog bröllopsbilder här också. Vackra brudar och gäster i magiska klänningar. Där fanns också i trädgåden en labyrint, rabatter med det ena och det andra, trädalléer, och fontäner som hade "vattenspel" precis som i Kassel. Jag satte mig vid en fontän, tog av skorna och satte ner fötterna i vattnet, satte på svensk sommarmusik och bara njöt. Slutspurten i vattenspelet i Kassel är 50 meter högt, denna "bara" 30 men ändå nice. Ooooh, viiilken härlig dag! 

 

 

 

Lunch åt jag tillsammans med en tjej jag hittade via Couchsurfing. Trevlig stund på Dean & David

 

 

 

Sea Life var nästa punkt. För att fortsätta Göteborgliknelsen är det ungefär som Universeum, fast bara för vattenlevande saker. Sjöhästar, krabbor, anemoner, sköldpaddor, koraller, räkor, krokodiler, rockor, hajar, fiskar, maneter... Det mest fascinerande tyckte jag var bläckfiskarna, med sina tre hjärtan och nio (!) hjärnor. De har ett kort- och ett långtidsminne och är grymma på att lösa labyrinter och grejer. Deras armar kan röra sig oberoende av "huvudet"/kroppen eftersom varje arm har en egen hjärna. Alla inälvor sitter tillsammans med hjärtat och första hjärnan i kroppen som ser ut som ett huvud. Sådant får man lära sig där! En annan kul grej var att sticka ner ett finger i vattnet hos räkorna, som gjorde rent kring nageln, dessa älskar död hud och är superpraktiska för att göra rent. Dessutom gör Sea Life sjukt bra saker ute i världen, skydd och vård av (utrotnings)hotade djur och deras miljö samt uppmuntran till hållbart fiske och reservat för vissa djurarter. Alltså betalar jag mer än gärna för att hänga där ett par timmar. Dessutom fanns det ett stämpelhäfte för barn som man kunde stämpla i under tiden, vilket jag självklart också gjorde. 

 

 

En sak hade jag nu kvar på listan, fortsättningen i Herrenhäuser Gärtens "lilla" trädgård. Den bestod bland annat av ett kaktusväxthus, ett orkidéväxthus, och ett till växthus. Och det var innan man ens kommit fram till själva trädgården... Det var fint och så, men jag är avundsjuk på mig själv å min mammas vägnar, hon har ju faktiskt ett verkligt intresse för allt det där med blommor och växter som jag aldrig ärvde. Jag hade gärna velat ha med henne för då vet jag att hon njutit för oss båda! 

 

 

 

Efter detta var det kväller. Jag åkte igen till stan för att käka lite, och sedan tog jag så långsamt min väg hem igen. Tack Hannover! 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas